luni, 28 iunie 2010

Caltaboş

 Caltaboş -- reteta culinara, mod de preparare, comentarii si instructiuni pentru gatit, impresii in urma prepararii.

Ingrediente:
1/2 din ficat, un rinichi, 1/2 din plămîni, 1/4 din carnea şi grăsimea de la capul de porc, 1/4 din slănina de la gît (guşă), 1/4 din şorici, 1/4 din carnea fiartă, 1/2 din splină, condimente: piper, ienibahar, coriandru, nucşoară rasă sau cuişoare.

Mod de preparare:
Condimentele se vor pune măcinate fin, combinate după gust. Tot materialul se trece prin maşina de tocat, cu sita cu găuri mici, împreună cu circa 300 g din ceapa tăiată mărunt şi călită în prealabil cu o lingură cu untură sau 2 linguri cu untedelemn (pînă cînd scade apa ce o lasă şi devine lucioasă, fără să se rumenească). La tocătură se adaugă o linguriţă rasă cu piper, 1/2 linguriţă cu ienibahar, o linguriţă cu vîrf de zahăr (facultativ), 2-3 cuişoare pisate bine în piuliţă sau o linguriţă cu nucşoară rasă prin răzătoarea cu găuri mici, coriandru sau boabe de ienupăr măcinate, seminţe şi frunze de cimbru, la alegere, după gust. Cine doreşte să înmulţească compoziţia poate adăuga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apă; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa în întregime, cînd acesta este fiert şi va rămîne întreg). La tocătură se adaugă 100-200 ml supă cu multă grăsime, din oala în care a fiert capul de porc, amestecîndu-se bine toate, ca să aibă consistenţa unei paste şi potrivindu-se gustul cu sare fină. Cu ajutorul şpriţului sau prin maşina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cîrnaţi, se umplu intestinele de caltaboş, legîndu-se la ambele capete cu sfoară subţire. Cînd toţi caltaboşii sînt gata, se introduc în apă sau supă fierbinte (care a fiert în clocot) şi, fără să mai dea in clocot, se ţin aşa 50-60 minute, după care se scot cu strecurătoarea de macaroane, înţepînd din loc în loc cu un ac gros, să iasă aerul, ca să nu plesnească şi li se dă drumul cîteva minute în apă rece, apoi se aşează pe platou. Se consumă calzi sau reci. După dorinţă, se pot prăji puţin pe ambele părţi înainte de a se consuma calzi cu mamaliguţă sau cu piure de cartofi.

Despre blog

Bine ati venit pe blogul nostru cu retete culinare preparate acasa. Blogul nostru contine o colectie de retete culinare romanesti si din intrega lume. Aceste retete pot fii gatite de orice gospodina, in propria bucatarie, deoarece retetele noastre contin instructiuni de preparare pas cu pas, cat si fotografii sau video. .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu