Sosul aioli este folosit in combinatie cu peste, legume fierte, carne la gratar si oua fierte.
Ingredientele necesare pentru un sos aioli delicios:
- o capatana de usturoi
- doua galbenusuri de ou proaspete
- 300 ml de ulei
- zeama de la o jumatate de lamaie
- sare si piper dupa gust
Preparare:
Se piseaza catei de usturoi, apoi se pun intr-un bol si il freaca bine cu putina sare pana cand obtine o pasta.
Se adauga galbenusele de la cele doua oua, piper si inca putina sare si amesteca in continoare. Se amesteca cu telul intr-o singura directie. Fara oprire, se adauga treptat ulei - picatura cu picatura la inceput, iar cand incepe sosul sa se ingroase adaugati zeama de lamaie.
Sosul ar trebui sa aibe o consistenta groasa.
Daca este necesar, reglati gustul sosului, adaugand sare si piper.
Puneti sosul aioli intr-un vas de sticla sau borcan si punetil in frigider sa se racesaca timp de 10 minute.
Curiozitate
In Proventa, sosul alioli este privit nu doar ca un simbol culinar, ci si ca un simbol cultural al regiuni. A fost apreciat de petul francez Frédéric Mistral, atat de mult incat in 1891 a fondat un ziar la care a dat numele de Aioli.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu