Acesta este in esenta un fel de maioneza fierbinte cu unt in loc de ulei, este deosebit de delicat, aromat si suntem bucurosi să va spunem reteta.
Ingrdiente:
- 4 galbenusuri de ou
- 4 linguri de apa rece
- 150 g unt
- o lingura suc de lamaie (sau otet)
- sare
- piper
Preparare:
Se taie untul bucati si se pune intr-o cratita mica, la foc mic, aproximativ 2-3 minute.
Se bat galbenusurile de ou cu apa intr-un bol, aproximativ 1 minut, pana cand sunt bine omogenizate.
Se toarna amestecul într-o cratita sau intr-un bol plasat peste o alta cratita cu apa fierbinte si se continua sa bata galbenusurile timp de 2-3 minute, la foc mic, pana cand acestea devin dense. Continuati sa bateti cu telul pana in momentul in care galbenusurile devin groase ca un sos si se vede fundul vasului in timpul amestecului.
Se ia cratita de pe foc si se toarna untul topit, treptat, picatura cu picatura. Untul nu trebuie sa fie fierbinte.
La sfarsit se adauga zeama de lamaie (otet), sare si piper dupa gust.
In cazul in care sosul este prea gros, se adauga 1 sau 2 linguri de apa fierbinte.
Daca sosul incepe sa se taie, se adauga o lingurita de apa rece de la frigider
Legenda spune ca numele acestui sos se datoreaza faptului că a fost gustat pentru prima data intr-un pranz pregatit cu ocazia unei vizite oficiale in Franta a suveranului olandez.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu