luni, 5 octombrie 2015

Sos Olandez

Sos Olandez - un sos traditional francez, in ciuda numelui sau. Sosul olandez este un sos care este servit cald sau rece si insoteste preparate din carne si peste.
Acesta este in esenta un fel de maioneza fierbinte cu unt in loc de ulei, este deosebit de delicat, aromat si suntem bucurosi să va spunem reteta.
Reteta sos olandez


Ingrdiente:
  • 4 galbenusuri de ou 
  • 4 linguri de apa rece
  • 150 g unt
  • o lingura suc de lamaie (sau otet)
  • sare 
  • piper

Preparare:
Se taie untul bucati si se pune intr-o cratita mica, la foc mic, aproximativ 2-3 minute.


Se indeparteaza cu grija spuma care se depune pe suprafata untului.








 Se bat galbenusurile de ou cu apa intr-un bol, aproximativ 1 minut, pana cand sunt bine omogenizate.








Se toarna amestecul într-o cratita sau intr-un bol plasat peste o alta cratita cu apa fierbinte si se continua sa bata galbenusurile timp de 2-3 minute, la foc mic, pana cand acestea devin dense. Continuati sa bateti cu telul pana in momentul in care galbenusurile devin groase ca un sos si se vede fundul vasului in timpul amestecului.







 
Se ia cratita de pe foc si se toarna untul topit, treptat, picatura cu picatura. Untul nu trebuie sa fie fierbinte.








La sfarsit se adauga zeama de lamaie (otet), sare si piper dupa gust.







In cazul in care sosul este prea gros, se adauga 1 sau 2 linguri de apa fierbinte.
Daca sosul incepe sa se taie, se adauga o lingurita de apa rece de la frigider

Legenda spune ca numele acestui sos se datoreaza faptului că a fost gustat pentru prima data intr-un pranz pregatit cu ocazia unei vizite oficiale in Franta a suveranului olandez.
 
Despre blog

Bine ati venit pe blogul nostru cu retete culinare preparate acasa. Blogul nostru contine o colectie de retete culinare romanesti si din intrega lume. Aceste retete pot fii gatite de orice gospodina, in propria bucatarie, deoarece retetele noastre contin instructiuni de preparare pas cu pas, cat si fotografii sau video. .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu