duminică, 9 decembrie 2012

Cozonac moldovenesc

Cozonac moldovenesc - reteta cozonac, mod de preparare, comentarii si instructiuni pentru gatit.

Ingrediente pentru cozonac moldovenesc:
1 kg faina, 50 g drojdie, 1 pahar mare de lapte, 250 g ulei, 50 g unt topit, 8 oua, 300 g zahar, 2 linguri rom, 2 linguri smântâna, 1 lingurita sare, vanilie, coaja de lamâie rasa, 100 g stafide, 1 ou pentru uns, putin zahar pentru presarat.

Din faina cemuta se prepara mai intâi maiaua. 0 parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte clocotit, se amesteca bine pana se raceste, se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte usor caldut. Se amesteca bine si se lasa sa creasca. In timp ce maiaua creste se bat galbenusurile pe marginea aragazului si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc fara sa se incalzeasca prea tare compazitia. Se adauga apoi 2 linguri de ulei, rom, smântâna, vanilie, stafide si coaja de lamaie. Dupa ce se amesteca bine se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta. Se amesteca usor cu restul de faina si se incepe framântatul care dureaza cam 1/2 ora, pana ce coca nu se mai lipeste de mâini. Se incepe incorporatul uleiului amestecat cu untul caldut. Se netezeste la sfârsit coca, se acopera vasul si se lasa sa creasca. O coca reusita creste in circa 4 ore. Coca crescuta se asaza in forme unse, pregatite astfel: se iau bucati de coca, care, dupa apreciere, ar umple forme cam ceva mai mult de jumatate. Se lucreaza pe planseta si cu mâinile unse cu grasime. Se intinde coca cat lungimea formei, se unge cu unt sau cu ulei si se ruleaza. Rulourile se pot impleti in doua sau in trei si in acest caz vor fi subtiri, iar daca ramâne un singur rulou, acesta se face mai gras. Se fac rulouri subtiri si atunci când cozonacul se umple cu nuci, rahat, cacao etc. Coca crescuta in forme se unge cu ou batut, se presara pe deasupra cu zahar tos sau cu mac. Se pot adauga si bucati de miez de nuca. Se coc la inceput la foc domol, iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit. Se incearca des ca sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor, deoarece se inegreste.
Despre blog

Bine ati venit pe blogul nostru cu retete culinare preparate acasa. Blogul nostru contine o colectie de retete culinare romanesti si din intrega lume. Aceste retete pot fii gatite de orice gospodina, in propria bucatarie, deoarece retetele noastre contin instructiuni de preparare pas cu pas, cat si fotografii sau video. .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu